Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Afrondingswerkzaamheden bij staking tellen voor het urencriterium

Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat de tijd die u besteedt aan de afronding van de onderneming na staking ook van belang is voor de zelfstandigenaftrek. Het geschil in deze zaak was of de bestede tijd aan de afwikkeling van de verkoop van de onderneming, valt onder het urencriterium.

In het voorbeeld ging het om een belastingplichtige die zijn onderneming had verkocht en in loondienst ging bij de partij die de onderneming overnam. De vraag was of hij recht had op de zelfstandigenaftrek en meer in het bijzonder of hij had voldaan aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het urencriterium van de zelfstandigenaftrek.

Belanghebbende had zijn onderneming begin mei 1997 verkocht en vanaf de verkoopdatum tenminste 25 uur per maand besteed aan de afwikkeling daarvan. Vóór de verkoop had hij in totaal al 1056 uur besteed aan het feitelijk drijven daarvan. Het Hof was van mening dat er na de verkoop geen onderneming meer gedreven werd, omdat deze al per mei 1997 was verkocht (en daarmee gestaakt). Bij de vaststelling van het urencriterium gaat het namelijk om het feitelijk drijven van een onderneming. De Hoge Raad heeft echter anders beslist. Zij was van mening dat de afwikkeling van de onderneming na staking, evenzeer samenhangt met het daadwerkelijk drijven van die onderneming en stond de aftrek gewoon toe.

Tip
Niet alleen de uren die u gebruikt voor het opstarten van de onderneming, maar ook de uren die u nodig heeft voor de staking ervan, tellen mee voor de zelfstandigenaftrek. Houd deze uren dan ook bij en mis het aftrekrecht niet. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven