Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Aftrekverbod aankoopkosten deelneming, overgangsregeling verder versoepeld

De Tweede Kamer heeft pal vóór het zomerreces het wetsvoorstel "Aftrekverbod aankoopkosten deelnemingen" aangenomen. Door dit wetsvoorstel komt er een einde aan de aftrekbaarheid van de kosten die een BV maakt bij aankoop van een deelneming, zoals de kosten van een due diligence, een legal en/of audit, de kosten van bemiddelaars, etc.
De reikwijdte van dit wetsvoorstel is eerder in E-tip 35 toegelicht, maar doordat de Tweede Kamer twee belangrijke amendementen op het wetsvoorstel heeft doorgevoerd is een up date noodzakelijk. Door de amendementen is de - alom bekritiseerde - terugwerkende kracht van invoering van het aftrekverbod versoepeld.

Kostenaftrek en aftrekverbod
De Hoge Raad heeft op 24 mei 2002 beslist dat de aankoopkosten van een (binnenlandse) deelneming niet meer tot de kostprijs van die deelneming moeten worden gerekend, maar dat die kosten aftrekbaar zijn in het jaar waarin deze kosten zijn gemaakt. Deze gunstige uitspraak is slecht gevallen bij Financiën, mede om budgettaire redenen; bij brief van 13 december 2002 heeft Financiën meegedeeld dat de uitspraak door wetswijziging ongedaan zou worden gemaakt. Dat wetsvoorstel is - vertraagd - in december 2003 bij de Tweede Kamer ingediend en omvat een verbod op aftrek van de aankoopkosten van een deelneming met ingang van 24 mei 2002. Deze ruime terugwerkende kracht is door alle belangenorganisaties bekritiseerd. Financiën is daar enigszins aan tegemoet gekomen door de terugwerkende kracht te beperken tot 13 december 2002, de datum waarop het plan van aanpak in deze zaak bekend is gemaakt. (zie ook E-tip 35). De Tweede Kamer vond die tegemoetkoming onvoldoende en heeft bij de stemming over het wetsvoorstel op 1 juli 2004 een verdere versoepeling tot stand gebracht.

De definitieve overgangsregeling
Na verwerking van de twee amendementen luidt de overgangsregeling als volgt:

Voor nog niet onherroepelijk vaststaande aanslagen

  • Aankoopkosten van deelnemingen die vóór 1 januari 2000 zijn verworven, zijn in beginsel niet aftrekbaar. Een uitzondering geldt indien de aftrek van de aankoopkosten is geclaimd op of vóór 13 december 2002 (was 24 mei 2002). Is een kostenaftrek mogelijk, dan wordt die pas verleend in het jaar waarin de deelneming wordt verkocht aan een derde, een niet-verbonden lichaam of een niet-verbonden natuurlijk persoon.
  • Aankoopkosten van een deelneming die op of ná 1 januari 2000 is gekocht, zijn aftrekbaar mits de kosten gemaakt zijn op of vóór 13 december 2002. De kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin zij zijn gemaakt.
  • Aankoopkosten die ná 13 december 2002 zijn gemaakt zijn van aftrek uitgesloten.

Voor onherroepelijk vaststaande aanslagen

  • Er wordt niet teruggekomen op aanslagen waarbij een aftrek van aankoopkosten is toegestaan, mits die kosten zijn gemaakt vóór 13 december 2002.
  • Is aftrek verleend van aankoopkosten die ná 13 december 2002 zijn gemaakt, dan wordt die aftrek teruggenomen door de winst van de BV met eenzelfde bedrag te verhogen in het eerstvolgende jaar waarover de aanslag niet onherroepelijk vaststaat.
  • Aankoopkosten die geactiveerd zijn als onderdeel van de kostprijs van de deelneming (ook als die kosten vóór of op 13 december 2002 zijn gemaakt) kunnen, als de aanslag over dat jaar inmiddels onherroepelijk is komen vast te staan, niet meer in aftrek worden gebracht bij de bepaling van de winst in een later jaar.

Tip
Heeft uw BV een of meer deelnemingen in andere BV's? Laat uw adviseur dan nagaan of uw BV niet alsnog in aanmerking kan komen voor een aftrek van de aankoopkosten.
(Bron: wetsontwerp 29.381)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven