Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Belastingvrije vergoedingen bij indiensttreding en ontslag

Een werkgever kan bepaalde kosten bij indiensttreding en bij ontslag belastingvrij vergoeden. Financiën heeft recent een besluit over deze belastingvrije vergoedingen gepubliceerd.

Bij indiensttreding
De werkgever kan de kosten van arbeidsbemiddeling en onderhandeling voor een nieuwe baan belastingvrij vergoeden. Het betreft hier kosten die zijn toe te rekenen aan de nieuwe dienstbetrekking, en die kan de (nieuwe) werkgever - net als andere sollicitatiekosten - belastingvrij vergoeden.

Bij ontslag
Indien een werknemer bij ontslag een ontslaguitkering door de kantonrechter krijgt toegekend, bestaat die naast de "gouden handdruk" veelal uit een bedrag aan wettelijke rente, de wettelijke verhoging, een vergoeding voor proceskosten en voor de buitengerechtelijke kosten van rechtsbijstand.
Een vergoeding tot het bedrag van de wettelijke rente - omdat de werknemer niet eerder heeft kunnen beschikken over de geldsom die hem als ontslaguitkering is toegekend - behoort niet tot het loon. De werknemer geniet die rente als schuldeiser en niet op grond van zijn dienstbetrekking.
De wettelijke verhoging - een rentevergoeding die de werkgever verschuldigd wordt vanwege het vertraagd uitbetaald loon - behoort volgens vaste rechtspraak wél tot het loon.
De werkgever kan proceskosten en buitengerechtelijke kosten van rechtsbijstand (inclusief deurwaarders- en advocaatkosten, reiskosten, telefoonkosten, porti enzovoort), die zijn gemaakt om achterstallig loon uitbetaald te krijgen of een dreigend ontslag af te wenden, belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook als de procedure tot een negatief resultaat voor de werknemer leidt.
Schadevergoedingen, die worden toegekend vanwege de beëindiging van de dienstbetrekking, behoren niet tot het loon voor de sociale verzekeringen: over dergelijke vergoedingen zijn dan ook geen premies voor de werknemersverzekeringen verschuldigd. Een uitzondering geldt voor nabetalingen, en voor vergoedingen van niet opgenomen vakantiedagen (indien en voor zover het maximum premieloon niet wordt overschreden).

Tip
Ga na welke kosten u bij indiensttreding / bij ontslag belastingvrij aan uw werknemer kunt vergoeden. Een netto kostenvergoeding kan u als werkgever een navenant bedrag aan bruto loon besparen!
(Bron: Besluit Financiën 3 augustus 2004, nr. CPP2004/566M)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven