Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Betaal voorlopige aanslagen

Wanneer u aangifte vennootschapsbelasting doet over een kalenderjaar, dan staat momenteel de belastingschuld vast op 31 december van dat jaar. Vanaf deze datum bent u ook heffingsrente verschuldigd over het te betalen belastingbedrag. Deze datum wordt met ingang van 1 juli 2005 voor de vennootschapsbelasting vervroegd. Het loont om ervoor te zorgen dat u op deze datum zo min mogelijk belastingschuld heeft.

Eerder heffingsrente verschuldigd
Tot nu toe was het zo dat wanneer u geen voorlopige aanslag kreeg, u aan het eind van het belastingjaar per definitie heffingsrente verschuldigd was. Met ingang van 1 juli 2005 wordt echter de heffingsrente berekend over de vennootschapsbelastingschuld die bestaat op 1 juli 2005.

Voor de inkomstenbelasting wordt in 2005 nog heffingsrente berekend vanaf 31 december 2005. Vanaf 2006 bent u echter ook heffingsrente verschuldigd over de inkomstenbelastingschuld vanaf 1 juli van dat jaar.

De precieze werking van deze regeling is nog niet helemaal duidelijk. U doet er verstandig aan voor 1 juli 2005 contact op te nemen met uw adviseur, om te bezien wat voor u de gevolgen zijn van deze nieuwe regeling.

Tip
Zorg dat het te betalen bedrag aan belasting aan het eind van het belastingtijdvak nihil is. Dit kunt u doen door voorlopige aanslagen te betalen. Wanneer dit leidt tot een terug te ontvangen bedrag (omdat er vanuit is gegaan dat meer belasting verschuldigd was, dan daadwerkelijk het geval is) leidt dit zelfs tot een rentevoordeel. De heffingsrente zal met ingang van 1 januari 2005 namelijk ook verhoogd worden, en is voor het eerste kwartaal van 2005 vastgesteld op 5%. Dit is meer dan een reguliere bank vergoedt op een spaarrekening, dus sparen bij de belastingdienst (door bijvoorbeeld geen voorlopige teruggaaf aan te vragen) wordt ook nog voordelig.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven