Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Betaalt ú teveel omzetbelasting?

Verstrekt u zaken aan uw personeel, zoals bijvoorbeeld maaltijden, dan betaalt u misschien teveel belasting. Onlangs heeft het Hof van Justitie van de EU namelijk bepaald dat een regeling in de Deense omzetbelasting in strijd is met het EU- recht. Dit arrest kan ook gevolgen hebben voor de Nederlandse situatie.

Bij tegenprestatie geen omzetbelasting
In deze zogenoemde Scandic-zaak ging het om het verstrekken van maaltijden aan het personeel. Volgens Denemarken is er sprake van een onttrekking wanneer je een maaltijd onder de kostprijs aanbiedt. In zo'n geval moet omzetbelasting afgedragen worden over de aankoopwaarde van de maaltijd. Volgens het Hof van Justitie is deze Deense regeling in strijd met het EG-recht, omdat er sprake is van een tegenprestatie (namelijk: de eigen bijdrage van de werknemer voor de maaltijd). Alleen wanneer er geheel geen tegenprestatie is (iets wordt gratis verstrekt), moet omzetbelasting afgedragen worden over de aankoopwaarde.

Nederlandse regeling tegenstrijdig
In Nederland moet de tegenprestatie van het personeel minimaal gelijk zijn aan de kostprijs. Is dat niet het geval, dan kan de werkgever de omzetbelasting (over het verschil tussen de kostprijs en de ontvangen tegenprestatie) niet in aftrekken . Op grond van het genoemde arrest is het de vraag of deze correctie juist is.

Eigen bijdrage auto
Een soortgelijke vraag kunt u stellen wanneer u uw werknemer een auto ter beschikking stelt en hij of zij daarvoor een eigen bijdrage moet betalen. Momenteel vindt op grond van het Besluit Uitsluiting Aftrek Omzetbelasting (BUA) een correctie plaats in verband met het privégebruik door de werknemer. Als de werknemer echter een prijs betaalt voor het gebruik (ongeacht of die voor de werkgever kostendekkend is) dan is het de vraag of de BUA-correctie wel terecht is. Op grond van deze Scandic-zaak, maar ook op grond van een andere aanhangige procedure, kan daaraan worden getwijfeld.

Tip
Mocht u te maken hebben met BTW-correcties vanwege verstrekkingen aan uw personeel, en voor de verstrekkingen wordt door het personeel een eigen bijdrage betaald, neem dan contact op met uw BTW-deskundige. Op grond van de huidige stand van de jurisprudentie is de correctie misschien onterecht.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven