Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

BTW aftrek bij gemengde prestaties

Het is niet toegestaan BTW aftrek te claimen wanneer u onbelaste prestaties verricht. Wanneer u zowel onbelaste als belaste prestaties verricht in uw onderneming, is er de vraag of en hoeveel van de betaalde omzetbelasting u in aftrek mag brengen. Vooral bij de aanschaf van (nieuwbouw)panden kan deze regel soms verstrekkende gevolgen hebben.

Wanneer uw onderneming gemengde prestaties verricht, geldt de hoofdregel dat u de BTW-aftrek toepast op basis van de zogenaamde pro rata berekening. Deze berekening geeft de verhouding van de belaste omzet ten opzichte van de totale omzet weer. Is uw belaste omzet bijvoorbeeld € 75.000 en de totale omzet € 100.000, dan mag u 75% van de BTW die aan u in rekening is gebracht, in aftrek brengen. Ondernemers die met dit fenomeen te maken hebben zijn bijvoorbeeld makelaars, reisbureaus, financiële dienstverleners, ziekenhuizen maar ook gemeenten.

Alleen wanneer deze methode te ver afstaat van de werkelijkheid, mag u de methode van het werkelijke gebruik toepassen. Vooral met betrekking tot ruimtes bestemd voor belast en onbelast (gemengd) gebruik kan onduidelijkheid bestaan. U moet hierbij denken aan sanitair, liften en/of trappenhuizen, spreekkamers en dergelijke.

Wanneer u wilt afwijken van de pro rata berekening, zult u dit precies moeten kunnen aantonen, aldus de Hoge Raad. Aannemelijk maken is onvoldoende. Zij kwam tot deze uitspraak naar aanleiding van een apotheekhoudend huisarts die de BTW voordruk op zijn bedrijfspand op basis van de pro rata verhouding berekende. De belastinginspecteur deelde deze mening niet. De Hoge Raad was het wel eens met de belastinginspecteur dat de activiteiten van de huisarts konden worden gesplitst in een belast (medicijnenverstrekking) en een onbelast gedeelte (medische handelingen). Maar voor wat betreft het feitelijke (tijds)gebruik van de ruimtes voor de afzonderlijke prestaties kon dit niet. Doordat deze niet objectief en nauwkeurig konden worden vastgesteld, besliste zij dat voor de aftrek van gemengde ruimten de hoofdregel (pro rata) moest worden toegepast.

Tip
Op ruimten bestemd voor multifunctioneel gebruik, waarvan het gebruik bij slechts benadering is te bepalen, moet u de pro rata berekening toepassen. Wanneer u een hoge belaste omzet heeft, lijkt deze methode gunstig. Is dit niet het geval, dan is het vaak aantrekkelijker om de verschillende ruimtes binnen uw bedrijfspand te categoriseren - soms zelfs fysiek - naar belaste (aftrek), vrijgestelde (geen aftrek) en gemengde prestaties (pro rata). Uw SRA-Adviseur kan u hierbij van dienst zijn. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven