Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Correctie aanslag niet mogelijk als gevolg van eigen fout fiscus

De inspecteur behoort bij de controles van aangiftes, zorgvuldigheid in acht nemen die van hem verwacht mag worden. Indien hij dat verzuimt, dan mag hij de onjuist vastgestelde aanslag later niet meer corrigeren met een naheffings-, navorderingsaanslag of naar aanleiding van een belastingcontrole.

Indien de inspecteur uw aanslag niet met de juiste zorgvuldigheid heeft behandeld en er daardoor een onjuiste aanslag of misschien zelfs ten onrechte geen aanslag opgelegd, mag hij alleen navorderen wanneer hij een nieuw feit heeft. Onder een nieuw feit wordt verstaan een feit dat bij de inspecteur niet bekend was of redelijkerwijs niet bekend had kunnen zijn. Dus een correctie door de inspecteur van een onjuist opgelegde aanslag, als gevolg van het niet goed opletten, is niet mogelijk. Ook een ingestelde (spoed)controle, om daarmee de onzorgvuldigheid te verdoezelen, kan geen aanleiding zijn om alsnog een aanslag op te leggen. In twee onlangs verschenen uitspraken is de overheid op de vingers getikt. Wij berichten u al eerder over met een aan dit onderwerp gerelateerde zaak in tip 31.

Tip
Indien de inspecteur uw aanslag wil corrigeren, moet u altijd goed nagaan of de correctie is gebaseerd op feiten waarvan hij al bij het opleggen van de onjuiste aanslag op de hoogte was of had kunnen zijn. Is dat wel het geval, dan bestaat een grote kans dat hij dat formeel niet meer mag! Raadpleeg bij twijfel uw SRA-Adviseur. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven