Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Eerder kwijtschelding belastingschulden

Bent u DGA en in 2001, 2002 of 2003 verhuisd naar het buitenland, dan is er goed nieuws voor u! Omdat het de belastingdienst niet op tijd lukt automatisch conserverende aanslagen over deze jaren op te leggen, is een speciale regeling getroffen.

Wanneer u emigreert, wil Nederland graag belasting heffen over de meerwaarde van uw aanmerkelijk belangaandelen. In een aanslag wordt de verschuldigde belasting op het moment van uw emigratie vastgesteld. Voor deze aanslag kunt u onder voorwaarden gedurende tien jaar uitstel van betaling krijgen, daarom wordt deze een "conserverende aanslag" genoemd. Wanneer u voldoet aan alle voorwaarden, wordt de conserverende aanslag na tien jaar kwijtgescholden. Een voorwaarde is dat u uw aandelen niet binnen deze tien jaar mag verkopen.

Wanneer gaat de 10-jaarsperiode in?
Op de conserverende aanslag staat een datum waarvóór de conserverende aanslag betaald moet zijn. Wanneer u uitstel van betaling voor deze conserverende aanslag vraagt, dan begint de termijn van het uitstel te lopen op de dag nadat de conserverende aanslag betaald had moeten zijn.

Voorbeeld
U bent in augustus 2000 geëmigreerd. U krijgt in 2001 een conserverende aanslag over het jaar 2000 met een betalingstermijn die eindigt op 30 september 2001. Het uitstel van betaling begint nu te lopen op 1 oktober 2001 en eindigt op 30 september 2011. Pas na 30 september 2011 zal de conserverende aanslag kwijtgescholden worden. Hoewel u in 2000 geëmigreerd bent, kan het dus ruim 11 jaar duren voordat de conserverende aanslag definitief wordt kwijtgescholden!

Speciale regeling voor emigratie in de jaren 2001, 2002 en 2003
Omdat het de belastingdienst niet voor medio 2005 lukt automatisch conserverende aanslagen op te leggen, heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat de 10-jaarsperiode ingaat op de eerste dag na het verstrijken van het belastingjaar waarop de conserverende aanslag betrekking heeft.

Voorbeeld
U bent in oktober 2001 geëmigreerd. De tien-jaarsperiode begint, dankzij deze goedkeuring, op 1 januari 2002 en eindigt op 31 december 2011. Vanaf 1 januari 2012 kunt u uw aandelen verkopen, zonder dat de conserverende aanslag alsnog betaald hoeft te worden.

Tip
Bent u in het jaar 2001, 2002 of 2003 geëmigreerd, denk er dan aan dat uw 10-jaarsperiode eerder is ingegaan dan normaal. Dit kan van belang zijn op het moment dat u van plan bent aanmerkelijk belangaandelen te gaan verkopen. In deze gevallen doet u er verstandig aan na te gaan wanneer de 10-jaarstermijn voor u precies eindigt.

Brondocument: Besluit van 14 februari 2005, nr. CPP2005/213M

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven