Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Fout belastingdienst wellicht in uw voordeel

Wanneer de Belastingdienst fouten maakt in uw voordeel, mag zij geen geld terugvragen. Het moet gaan om missers in de automatisering en/of door onervaren ambtenaren. Uit recentelijk gewezen uitspraken van zowel Gerechtshoven als van de Hoge Raad, lijkt een consequente lijn te ontstaan die de Belastingdienst tracht te bewegen tot meer kwaliteit.

U bent verplicht om de aangiften Loonbelasting en Omzetbelasting via de computer aan te leveren. Ook wordt u zoveel mogelijk door de overheid gestimuleerd om uw aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting digitaal aan te leveren. Al meer dan 80% hiervan wordt op deze wijze ingediend. Deze drastische verandering van werkwijze, waarvoor de overheid zelf heeft gekozen, kan (programma- of verwerkings) fouten met zich meebrengen. De Hoge Raad vindt daarom ook dat het risico hiervan bij de overheid hoort te liggen.

Niet de automatisering alleen, maar ook de ervaring van de behandelende ambtenaar, is de verantwoordelijkheid van de fiscus. Zij bepaalt immers wie uw aangifte behandelt en afwikkelt. Wanneer zij bewust kiest om dit over te laten aan onervaren ambtenaren, die vervolgens zaken onjuist uitwerken, mag dat ook niet uw probleem zijn.

Een door u juist ingevulde aangifte, die verkeerd wordt verwerkt of overgetypt door een onervaren ambtenaar, komt daarmee voor risico van de Belastingdienst.

Tip
Wanneer een fout op de belastingaanslag in uw voordeel uitpakt, kan de belastingdienst deze niet zomaar op u verhalen, wanneer het gaat om een door de fiscus zelf gekozen werk- en/of verwerkingswijze. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven