Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Geen premies werknemersverzekeringen meer over het loon van een ongehuwde meewerkende partner

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de arbeidsrelatie tussen een DGA en de in zijn bedrijf meewerkende ongehuwde partner. Zij is hierbij tot de conclusie gekomen dat er geen verplichting bestaat tot het inhouden van premies werknemersverzekeringen, aangezien de gezagsverhouding ook tussen hen ontbreekt. Hiermee is een 29 jaar oude uitspraak komen te vervallen.

Wanneer er sprake is van werknemerschap, is daarmee ook sprake van een verplichting voor de werkgever om premies voor werknemersverzekeringen in te houden. Er moet dan wel sprake zijn van een "echte" arbeidsverhouding tussen de opdrachtgever (werkgever) en de opdrachtnemer (werknemer). De kenmerken hiervan zijn:
  • de verplichting tot het persoonlijk verrichten van arbeid (door de werknemer)
  • een gezagsverhouding (tussen werkgever en werknemer)
  • een verplichting tot loonbetaling (door de werkgever)

De familieband tussen een DGA met zijn of haar meewerkende familieleden, kan tot gevolg hebben dat er geen sprake is van premieplicht omdat juist de gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer ontbreekt. Tot op heden gold deze beperking enkel voor gehuwden of hun bloedverwanten tot in de tweede graad.

Thans vindt de CRvB dat ook een ongehuwd samenwonende partner onder deze familieband kan vallen. Ook in deze situaties is er geen sprake van premieplicht. De CRvB heeft hiermee aangegeven dat de oorspronkelijke uitspraak (die dateerde van 1977!) is achterhaald.

TIP
U doet er goed aan in uw situatie te beoordelen of het (nog) verplicht is om premies werknemersverzekeringen af te dragen voor uw meewerkende partner.

Bron: Centrale Raad van Beroep, 20-4-2006, nr. 05/4807 (d.d. 4-5-2006)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven