Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Het nieuwe concurrentiebeding verworpen?

De Eerste Kamer heeft onlangs het voorstel afgewezen, dat een concurrentiebeding bij arbeid wettelijk aangepast zal worden. Al bijna een eeuw bestaat de clausule in het arbeidscontract die u de mogelijkheid biedt om belemmeringen op te leggen aan werknemers die ontslag nemen.

Het nieuwe wetsvoorstel geeft aan dat een werknemer een billijke vergoeding moet worden gegeven bij ontslag. Daarbij mag een concurrentiebeding niet langer dan voor één jaar worden afgesloten. Ook mogen er geen belemmeringen worden opgeworpen tijdens de proeftijd en na een eventueel faillissement van de onderneming. Tenslotte bevat het voorstel ook beperkingen op geografisch en functioneel gebied.

Het voorstel wordt door de Kamer bestempeld als kwalitatief ondermaats en niet samenhangend met het ontslagrecht. Daarbij zal ze naar verwachting leiden tot grotere rechtsonzekerheid. Het wetsvoorstel wordt daarom weer teruggezonden naar de Tweede Kamer voor een tweede ronde. De huidige regels blijven daarmee voorlopig ongewijzigd.

Tip
Bij het aannemen van nieuw personeel kunt u nog steeds een concurrentiebeding opnemen. Zo kunt u beïnvloeden dat uw beste werknemer niet uw grootste concurrent wordt. Laat dit beding in voorkomende gevallen beoordelen door uw SRA-Adviseur. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven