Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Hypotheekrente: mis uw aftrek niet!

Tegenwoordig zijn nieuwe hypotheken, veelal voor starters, op de markt waarbij de ouders hoofdelijk aansprakelijk of medeschuldenaar zijn. Wilt u dat de rente bij dergelijke hypotheken aftrekbaar is als eigenwoningrente, dan moet u goed opletten hoe de constructie wordt vormgegeven.

Alleen de rente die wordt betaald op de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Wanneer u als ouder de rente voor uw kind betaalt, dan leidt deze betaling bij u niet tot een aftrekpost, omdat het niet om uw eigen woning gaat. Ook bij uw kind is de betaalde rente in principe niet aftrekbaar, omdat uw kind de rente niet zelf betaald heeft.

Voorschieten
Er zijn echter mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de rente toch aftrekbaar is bij uw kind. Een mogelijkheid is om als ouder de rente voor te schieten, waarbij uw kind wel de verplichting heeft het voorgeschoten bedrag terug te betalen. U heeft dan een zogenaamd regresrecht op uw kind. Door dit regresrecht rentedragend te maken, kan uw kind de rente over de eigenwoningschuld toch aftrekken (let op: de rente over de rente is niet aftrekbaar!).

Schenking
Een andere mogelijkheid is dat de renteschuld wordt betaald uit een schenking die u aan uw kind doet. Hierbij moet u er echter op letten dat de schenking geen kwijtschelding van de schuld lijkt, want anders is de rente weer niet aftrekbaar.

TIP
Mocht u uw kind willen helpen met het kopen van een eigen huis, let er dan op dat één en ander dusdanig wordt geregeld dat uw kind wel recht heeft op aftrek van de hypotheekrente.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven