Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Kosteloos ontbinden van uw koopcontract

Wanneer u een woning koopt en een voorlopig koopcontract ondertekent, kunt u 's avonds al spijt hebben en zelfs van de koop af willen. In de getekende overeenkomst is dit wel mogelijk, maar pas na het betalen van een flinke boete. Er zijn echter mogelijkheden voor een betere afloop.

Sinds 1 september 2003 heeft u het wettelijke recht om de overeenkomst (kosteloos en zonder opgaaf van redenen) te ontbinden, binnen drie dagen nadat u deze bent aangegaan. (Artikel 7:2 lid 2 Burgerlijk Wetboek). Deze wettelijke bescherming is in het leven geroepen om de koper voldoende mogelijkheid te bieden om een deskundige te raadplegen. Hierdoor kunnen overhaaste beslissingen of onjuiste voorstellingen van zaken worden voorkomen. U kunt daarom niet beroepshalve (ook als ondernemer) aanspraak maken op deze wettelijke bepaling. Ook is zij niet van toepassing op rechtspersonen en verkopers.

De termijn van drie dagen vangt aan op de dag na de dag van de terhandstelling van de koopovereenkomst aan de koper. Ook moeten er in deze periode minimaal twee werkdagen zitten. Wanneer u dus op vrijdag de koopovereenkomst ontvangt, gaat de bedenktijd op de maandag (die daarop volgt) in. U heeft dus tot en met de woensdag de mogelijkheid om terug te komen op uw besluit. In plaats van een termijn van drie dagen, blijken dit er al snel vijf te zijn. De termijn kan zelfs nog toenemen, wanneer er in de periode nog erkende feestdagen zijn gelegen. Een langere bedenktijd bedingen is overigens altijd mogelijk. U en de verkoper moeten het hier samen over eens worden.

De overeenkomst kan willekeurig worden opgezegd, zowel mondeling als schriftelijk. Wij adviseren u om dit altijd schriftelijk (eventueel aangetekend met ontvangstbevestiging) te doen. U kunt dan eenvoudig bewijzen dat u de koop tijdig heeft ontbonden.

Tip
U heeft het wettelijke recht om, binnen drie dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst van een woning, terug te komen op uw besluit. Deze termijn kan soms oplopen tot vijf à zes dagen. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven