Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Maten in een maatschap en bestelauto's

Hoewel maten van een maatschap doorgaans niet als ondernemer voor de BTW worden aangemerkt, kunnen zij toch in aanmerking komen voor het lage MRB-tarief en de teruggaaf BPM bij de aanschaf van een bestelauto na 1 juli 2005.
In de Motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) is een regeling opgenomen waardoor voor ondernemers het grijze kenteken gehandhaafd blijft. Onder het begrip "ondernemer" wordt verstaan: de ondernemer volgens de omzetbelasting (ook al verricht u alleen vrijgestelde prestaties), die de bestelauto meer dan bijkomstig (meer dan 10%) gebruikt in het kader van zijn onderneming.
De maatschap kan als ondernemer voor de BTW optreden. De afzonderlijke maten worden meestal niet als zelfstandig ondernemer voor de omzetbelasting aangemerkt. Dit zou betekenen dat wanneer een bestelauto op naam van een maat staat, de ondernemersregeling van de BPM en de MRB niet van toepassing zou zijn. Dit is niet de bedoeling wanneer de maat de bestelauto gebruikt voor de onderneming van de maatschap. Daarom heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat afzonderlijke maten ook in aanmerking komen voor de ondernemersregeling van de MRB en de BPM. Er zijn wel voorwaarden. De bestelauto moet meer dan 10% voor de onderneming van de maatschap worden gebruikt en de maatschap moet ondernemer zijn voor de BTW.

TIP
Bent u maat van een maatschap en volgens de Belastingdienst zelf geen ondernemer? Let dan op, want voor de BPM en MRB kunt u wel als ondernemer worden aangemerkt. Hierdoor heeft u toch recht op het lage MRB-tarief en de teruggaaf BPM bij aanschaf van een bestelauto na 1 juli.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven