Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2010

Nieuwe Wet Personenvennootschap

Inleiding
De nieuwe Wet Personenvennootschap ligt momenteel ter behandeling bij de Eerste Kamer. Deze nieuwe wet moet de personenvennootschappen flexibeler, helderder en praktischer maken en heeft nu als vermoedelijke invoeringsdatum 1 juli a.s.

Hoofdlijnen van de nieuwe wet
Indien u in een personenvennootschap deelneemt zoals bijvoorbeeld een maatschap of een vennootschap onder firma staan u veranderingen te wachten.

In de nieuwe wet is het onderscheid tussen beroeps- en bedrijfshandelingen komen te vervallen. De begrippen ‘maatschap’ en ‘vennootschap onder firma’ verdwijnen uit de wet. De nieuwe wet maakt straks alleen nog maar een onderscheid tussen een openbare en een niet-openbare (zgn. stille) vennootschap.

Een openbare vennootschap is een vennootschap voor het uitoefenen van een beroep of bedrijf die op een voor derden duidelijk herkenbare manier naar buiten toe optreedt, bijvoorbeeld door het voeren van een gemeenschappelijke handelsnaam.

Elke andere vennootschap is een stille (niet-openbare) vennootschap.

Kiezen voor vennootschap met of zonder rechtspersoonlijkheid
Vennoten van een openbare vennootschap kunnen kiezen tussen een vennootschap met of zonder  rechtspersoonlijkheid. Deze rechtspersoonlijkheid kan worden verkregen bij de oprichting, maar ook daarna.

Een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid kan desgewenst altijd worden omgezet in een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid of in een B.V.

Aan te bevelen actie als gevolg van deze nieuwe wet
Als u in een samenwerkingsverband met andere (rechts-)personen aan het handelsverkeer deel-neemt en u doet niets, dan wordt uw VOF of maatschap automatisch omgezet in een openbare vennootschap. Mocht u dat niet willen kom dan op tijd in actie!

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven