Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Partneralimentatie bij verlies in de BV

De DGA die gescheiden is en alimentatie aan zijn ex-partner moet betalen, moet zich realiseren dat wanneer de bedrijfsresultaten in zijn BV sinds (of door?) de echtscheiding zijn verslechterd en zijn salaris uit de BV om die reden - op bedrijfseconomisch noodzakelijke gronden - wordt verminderd, dat niet zonder meer tot gevolg heeft dat de alimentatie neerwaarts kan worden bijgesteld. Een aanpassing van alimentatie is slechts mogelijk, zo bepaalt artikel 1.401 BW, als sprake is van een "wijziging van omstandigheden waardoor de eerder overeengekomen of door de rechter vastgestelde alimentatie ophoudt aan de wettelijke maatstaven te voldoen".

De vereiste "wijziging van omstandigheden"
Van een "wijziging van omstandigheden" kan slechts sprake zijn als zich na de vaststelling van de alimentatie nieuwe feiten hebben voorgedaan, waardoor de overeengekomen alimentatie niet meer past binnen de wettelijke maatstaven. Zijn de partners bij het vaststellen van de alimentatie van de verkeerde feiten of omstandigheden uitgegaan, en komen zij daar pas later achter, dan is er géén sprake van een "wijziging van omstandigheden" die een herziening van de alimentatie kan rechtvaardigen.
Deze regeling kan slecht uitpakken voor de DGA als de BV ten tijde van het vaststellen van de alimentatie in een turn-around situatie verkeerde en de DGA de financiële reorganisatie - achteraf bezien - te rooskleurig heeft ingeschat. Uit een recente uitspraak van Hof Amsterdam blijkt dat de rechter in zo'n situatie geen herziening van de alimentatie toestaat. Zelfs niet als de beslissing tot salarisverlaging bedrijfseconomisch noodzakelijk is voor de continuïteit van de BV!

Tip
De DGA moet bij echtscheiding in het convenant een adequate voorziening opnemen waarmee een vermindering van de alimentatieverplichting kan worden afgedwongen indien de bedrijfsresultaten van de BV in de jaren na de echtscheiding verslechteren en hij daardoor - bedrijfseconomisch - gedwongen is zijn salaris uit de BV te verminderen.

(Bron: Hof Amsterdam, 19-02-2004, 713/2003; LJN AO 7526)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven