Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Starters en stakers: teveel WAZ-premie betaald?

Ondernemers die niet het gehele jaar ondernemer zijn geweest, hoeven ook niet over het hele jaar WAZ-premie te betalen. Dat heeft Hof Den Bosch begin dit jaar beslist.
De tijdsevenredige toepassing van de WAZ-premieheffing kan voordeel opleveren voor ondernemers die in de afgelopen jaren (vóór 1 januari 2004) een bedrijf zijn begonnen ofwel dat beëindigd hebben. In het jaar van starten of staken van de onderneming zijn zij slechts WAZ-premie verschuldigd over de maanden dat ze ondernemer waren. Is WAZ-premie over dat gehele jaar betaald, dan kan de teveel betaalde premie bij de fiscus worden teruggevraagd.

Tijdsevenredig premie-inkomen met volledige franchise
De uitspraak van Hof Den Bosch betreft een ondernemer die in mei 2000 een bedrijf begonnen was. De Brabantse rechter besliste dat deze starter - net als migrerende ondernemers - recht had op een tijdsevenredige premieheffing voor de WAZ omdat hij niet het gehele jaar ondernemer was. Het maximale WAZ premie-inkomen - in 2000 was dat voor een vol jaar € 84.000 - werd voor de startende ondernemer tijdsevenredig verminderd tot € 56.000 (240/360 van € 84.000). Op dat tijdsevenredige premie-inkomen bracht de rechter wél de maximale franchise (van € 29.000) in mindering. De startende ondernemer was zodoende slechts over € 27.000 WAZ-premie verschuldigd.

Tip
Bent u in een van de jaren vóór 2004 een bedrijf begonnen, of heeft u uw onderneming in een van die jaren gestaakt? Ga dan na of u over het jaar van starten of staken van uw onderneming niet teveel WAZ-premie heeft betaald. Zo ja, maak dan bezwaar tegen de aanslag, of - als die al onherroepelijk vaststaat - vraag de inspecteur om een ambtshalve vermindering.
Heeft u uw onderneming in 2003 gestart of gestaakt, en heeft u de aangifte over dat jaar nog niet ingediend, dan kunt u de tijdsevenredige WAZ-premieheffing nog in de aangifte verwerken. Uw voordeel kan oplopen tot zo'n € 2.000.
(Bron: Hof den Bosch 20-02-2004, nr. 02/04267)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven