Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Stoppen met roken op kosten van de baas

Een werkgever kan de kosten van een cursus "stoppen met roken" belastingvrij aan zijn werknemers vergoeden. Financiën heeft deze fiscaal vriendelijke vorm van belonen goedgekeurd op voorwaarde dat de cursus deel uitmaakt van het Arboplan binnen de desbetreffende onderneming. Voor 2004 geldt een overgangsregeling: als de werknemer met een cursus "stoppen met roken" is gestart ná 1 januari 2004, nog vóór het Arboplan in zo'n cursus voorziet, moet het Arboplan dienovereenkomstig worden aangepast, en wel vóór 1 januari 2005. De aanpassing werkt dan terug tot 1 januari 2004.

Vrije vergoeding voor Arbo-voorzieningen
Financiën is in een recent besluit tot de opmerkelijke conclusie gekomen dat het (gratis) aanbieden van een cursus aan werknemers om te stoppen met roken, in redelijkheid deel kan uitmaken van een
Arbo-plan. De werkgever is wettelijk verplicht om een rookverbod op de werkplek te handhaven, en met een dergelijke cursus wordt het handhaven van dat verbod vergemakkelijkt. Deze "Arbo-erkenning" maakt het mogelijk dat een werkgever zijn werknemers een belastingvrije vergoeding verstrekt voor de kosten van een cursus "stoppen met roken". Vereist is dan wél dat (het volgen van) de cursus deel uitmaakt van het Arboplan binnen de onderneming. Deze voorwaarde geldt vanaf 1 januari 2005. Voor 2004 geldt een overgangsregeling: als het Arboplan niet voorziet in de "stoppen met roken cursus" kan de vrijstelling dit jaar toch al worden verkregen, mits het Arboplan alsnog vóór 1 januari 2005 dienovereenkomstig wordt aangepast.

Tip
Help uw werknemers op fiscaal vriendelijke wijze van het roken af te komen!

(Bron: Besluit Ministerie van Financiën 15-07-2004, nr. CPP2004/479M)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven