Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen van uw SRA-kantoor in 2013

Tijdelijke regeling willekeurige afschrijving op bedrijfsmiddelen in tweede halfjaar 2013

Ondernemers kunnen met de willekeurige afschrijving investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen versneld d.w.z. tot maximaal 50% in 2013 ineens ten laste van de belastbare winst brengen. Die extra afschrijving  leidt tot een lagere belastingdruk. De regeling voor tijdelijke willekeurige afschrijving gaat per 1 juli 2013 in en loopt tot het einde van dit jaar. Nadien gelden de normale regels voor afschrijving op bedrijfsmid-dellen weer. Deze regeling geldt voor ondernemers in de inkomstenbelasting én voor ondernemingen   die onder de vennootschapsbelasting vallen. Met de willekeurige afschrijving kan de ondernemer of de onderneming zelf bepalen wat de fiscaal optimale afschrijving is. 

Verder is van belang te vermelden dat het bedrijfsmiddel in 2013 in gebruik genomen moet zijn om voor de willekeurige afschrijving in aanmerking te kunnen komen tenzij er al een (aan-)betaling op het bedrijfsmiddel heeft plaatsgevonden. In het geval het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen mag het bedrag van de willekeurige afschrijving in 2013 niet hoger zijn dan het bedrag dat op het bedrijfsmiddel is (aan-)betaald.    

Voor toepassing van de regeling is vereist dat het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Als dat niet gebeurt wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen.

Ook voor een zogenaamde zeer zuinige personenauto geldt dat hierop tot maximaal 50% van het hierin geïnvesteerde bedrag mag worden afgeschreven in de periode 1 juli tot en met 31 december 2013. Het gaat om auto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 88 gram per kilometer bij een auto die wordt aangedreven door een motor met een compressieontsteking, respectievelijk 95 gram per kilometer bij een auto die niet door een motor met compressieontsteking wordt aangedreven. 

Een aantal bedrijfsmiddelen zijn uitgesloten van de willekeurige afschrijving en dat zijn:

a) Gebouwen;

b) Woonschepen

c) Bromfietsen;

d) Motorrijwielen;

e) Personenauto's (met uitzondering van de bovengenoemde zeer zuinige personenauto's)

f) Immateriële vaste activa;

g) Dieren;

h) Wegen en paden;

i) Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk ter beschikking worden gesteld aan derden;

j) Bedrijfsmiddelen waarop uit andere hoofde willekeurig wordt afgeschreven.

 

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven