Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Tijdig betalen: houd rekening met de verwerkingstijd!

Iedere ondernemer weet dat hij de verschuldigde loon- en omzetbelasting (iedere maand of ieder kwartaal) tijdig moet afdragen aan de Belastingdienst. Gebeurt dat niet, dan honoreert de inspecteur dat verzuim met een boete. Veel ondernemers betalen pas op de laatste betaaldatum. Daar is niets op tegen, mits de juiste wijze van betaling wordt toegepast. Want voor een tijdige betaling is vereist dat de verschuldigde belasting tijdig (op de laatste betaaldatum) staat bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. En dat is niet hetzelfde als een afschrijving op die datum op de rekening van de betreffende ondernemer. Een betaling in contanten op het postkantoor op de laatste betaaldatum gaat goed, maar een girale betaling op dat tijdstip niet, omdat de bijschrijving op de rekening van de Belastingdienst veelal pas de volgende dag plaatsvindt. Dat is te laat en levert een boete op, zo blijkt uit een recente uitspraak van Hof Amsterdam.

Ongelijke behandeling?
BV X moest over het tweede kwartaal van 2003 in totaal € 4.755 aan loonbelasting en premies afdragen. Dat bedrag moest uiterlijk op 31 juli 2003 aan de Belastingdienst worden betaald. De BV betaalde het verschuldigde bedrag op die dag met girotel van de girorekening. De Postbank schreef het bedrag op 31 juli van die rekening af, de dag daarop, op 1 augustus 2003, werd het bedrag bijgeschreven op de rekening van de centrale betalingsadministratie van de Belastingdienst.
De inspecteur legde BV X een verzuimboete op van 5% van de verschuldigde belasting en premies wegens de te late betaling (omdat sprake was van een derde verzuim). De belastingrechter in Amsterdam was het daar mee eens.
Het Hof stelde vast dat BV X niet tijdig had betaald. Bij een girale betaling is pas betaald (in de zin van de wet) op de dag dat het bedrag is bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. Door de verwerkingstijd voor betalingsopdrachten tussen verschillende banken, kan het voorkomen dat een bijschrijving pas dagen later, na de afschrijving, wordt uitgevoerd. De Belastingdienst wijst daar ook op in de 'Toelichting bij het betalen van loonbelasting/premie volksverzekeringen'.
De rechter verwierp ook de stelling van BV X dat er sprake was van een niet toelaatbare, ongelijke behandeling van een girale betaling ten opzichte van een betaling in contanten op het postkantoor. Bij een betaling in contanten op het postkantoor wordt de verschuldigde belasting overhandigd aan een instelling die door de Belastingdienst is gemachtigd om deze betaling te ontvangen. Volgens het civiele recht is betaling aan een gemachtigde van de schuldeiser gelijk aan een betaling aan de schuldeiser zelf. Een contante betaling op de laatste betaaldatum is zodoende een tijdige betaling.

Tip
Houd rekening met de verwerkingstijd van de door u gekozen wijze van betaling van de verschuldigde loon- en omzetbelasting. Doet u dat niet, dan kan u dan duur komen te staan.

(Bron: Hof Amsterdam, 15-07-2004, nr. 03/04173)

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven