Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Uw monumentenwoning wordt fiscaal verwend

Onlangs is er een duidelijk besluit verschenen over de fiscale aftrekbaarheid van de uitgaven voor monumentenwoningen. Naast een goed overzicht in de regeling, zijn hierin een aantal aanvullingen opgenomen die voor u aantrekkelijk en daarmee van belang kunnen zijn.

Een monument als eigen woning is juist zo interessant, omdat daarbij meer aftrek mogelijk is dan bij de normale eigen woning. U moet dan denken aan de onderhoudskosten aan de woning, maar ook de afschrijvingskosten (meestal 15% van het bruto-eigenwoningforfait), de premies voor opstal-, en brandverzekering, de onroerende zaakbelasting (sinds het gebruikersdeel is vervallen), waterschapslasten enzovoorts. De kosten moeten boven een bepaalde drempel uitkomen wil er sprake zijn van aftrek. Deze bedraagt voor 2006 0,8% van de eigenwoningwaarde, met een maximum van € 12.750.

Wanneer de tuin rond uw monumentale woning als eenheid is aangemerkt met de woning, zijn de kosten van de tuin ook aftrekbaar. Tot voor kort moest deze tuin ook apart zijn geregistreerd in het register. Met het besluit is deze voorwaarde komen te vervallen. Ook kunt u kostenaftrek claimen voor binnenschilderwerk, wanneer dit onderdeel uitmaakt van het onderhoud. Gewoon schilderwerk valt daar niet onder. Ook hoeft u volgens het besluit niet langer volledig eigenaar meer te zijn om in aanmerking te komen voor kostenaftrek.

Bureau Monumentenpanden en het Restauratiefonds
Wanneer u een rijksmonument bezit als eigen woning en u wilt deze verbouwen, renoveren of restaureren, dan doet u er goed aan om het Bureau Monumentenpanden van de belastingdienst in Amersfoort te benaderen. Deze speciale tak van de fiscus houdt zich alleen bezig met fiscale regelgeving rondom monumentenpanden. Zij kan en mag u vooraf fiscale zekerheid geven over uw restauratie of verbouwingsplannen. Daarnaast adviseren wij u contact op te nemen met het Restauratiefonds in Amersfoort. Zij adviseert het Bureau Monumentenpanden over de aftrekbaarheid van de te maken kosten. Daarnaast treedt zij regelmatig op als financier voor dergelijke verbouwingsprojecten. Daarvoor hanteert zij speciale (lagere) tarieven. Informatie hierover kunt u vinden op http://www.restauratiefonds.nl.

Tip
Zorg ervoor dat uw woning geregistreerd is als Rijksmonument. Een gemeente- of andersoortig monument komt niet voor de regeling in aanmerking.
Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven