Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Voorkom successierechten

Belasting betalen is altijd vervelend. Zeker het successierecht dat moet worden betaald over de erfenis is velen een doorn in het oog. Toch kunt u daar zelf meer aan doen dan vaak gedacht wordt.
Ouders kunnen elk jaar belastingvrij een bedrag van € 4.303 (2005) aan hun kinderen schenken. Daarnaast kunt u aan uw kinderen tussen hun 18e en 35e eenmalig belastingvrij € 21.506 schenken. Wilt u toch meer schenken dan moet u schenkingsrecht betalen. Als u (zeer) vermogend bent, dan i het echter wel verstandig om tijdens uw leven meer te schenken. Immers, bij grote vermogens komt het vaak voor dat de kinderen soms zelfs 27% successierecht betalen.

Extra mogelijkheden
Als ouders jaarlijks een bedrag schenken moeten de kinderen misschien wel schenkingsrecht betalen, maar bij een schenking van bijvoorbeeld € 80.000 in een jaar, is het maximale schenkingsrecht over die schenking "maar" 12%. Ten opzichte van het tarief bij overlijden van 27%, is dat toch een besparing van 15% en voor een deel van de schenking zelfs een nog grotere besparing. Belast schenken kan dus heel verstandig zijn.

Tip
Overleg eens met een notaris de mogelijkheden van belast schenken en bespreek dan gelijk de mogelijkheid om vrij van recht te schenken. In zo'n geval betaalt u het schenkingsrecht voor uw kinderen en afhankelijk van het geschonken bedrag kan ook dat weer een besparing opleveren.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven