Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

VPB omlaag / zelfstandigenaftrek omhoog: wie gaat dat betalen?

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft aangekondigd dat hij van plan is om het tarief van de vennootschapsbelasting te verminderen. Het tarief wordt in drie jaar tijd teruggebracht van 34,5% tot 30%. Ondernemers in de inkomstenbelasting krijgen een vergelijkbare tegemoetkoming door een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De tariefsaanpassing is wenselijk om Nederland weer aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor multinationale bedrijven.

VPB naar 30%, AB ook?
Betrouwbare bronnen rond het kabinet melden dat het kabinet heeft ingestemd met een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting van 34% naar 31,5% in 2005, 30,5% in 2006 en 30% in 2007. Het tariefsopstapje over de eerste € 22.689 wordt gefaseerd teruggebracht van 29% naar 25%. Kleine zelfstandigen krijgen een vergelijkbare tegemoetkoming door een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Beide maatregelen worden (formeel) openbaar gemaakt op Prinsjesdag.
Bovenstaande belastingmaatregelen kosten de schatkist zo'n 2,4 miljard euro. Dat moet door de ondernemers zelf worden gecompenseerd, aldus staatssecretaris Wijn. Hij heeft enkele mogelijke dekkingsmaatregelen genoemd, zoals het afschaffen van de fiscale voordelen voor auto's met een grijs kenteken (geraamde opbrengst 1 miljard euro), het afromen van de verwachte daling van de
WAO-premie, verhoging van de energiebelasting, het snijden in de subsidies voor ondernemers en (wellicht) het verhogen van het aanmerkelijk belangtarief. Een dergelijke verhoging ligt in de rede vanwege een (om economische en monetaire redenen gewenste) gelijke belastingdruk tussen persoonlijke ondernemingen en BV's. Als het VPB-tarief (gefaseerd) wordt verminderd tot 30% (25% over de eerste € 22.689 winst) en het tarief van de aanmerkelijk belangheffing zou gehandhaafd blijven op 25%, dan wordt het ondernemen in de vorm van een BV fiscaal aantrekkelijker dan het drijven van een IB-onderneming. Uitgaande van een gelijke belastingdruk kan (gegeven een gefaseerde verlaging van het VPB-tarief tot 30%) het aanmerkelijk belangtarief worden verhoogd tot 29,5% (afgezien van andere compenserende maatregelen).

Het bedrijfsleven zal de tariefsverlaging met enthousiasme omarmen. De daarvoor benodigde dekkingsmaatregelen zullen wel op weerstand stuiten. Dat bleek onmiddellijk na het bekend worden van de mogelijke dekkingsplannen. Het MKB is massaal te hoop gelopen tegen de voorgenomen afschaffing van de fiscale voordelen voor auto's met een grijs kenteken.
Voor directeuren-grootaandeelhouders van een BV dreigt een verhoging van het aanmerkelijk belangtarief. Of dat tarief daadwerkelijk op korte termijn zal worden verhoogd, is uiteraard onzeker. Het gerucht wil dat de Raad van State een daartoe strekkend wetsontwerp heeft afgeschoten, maar diezelfde geruchtenmachine is weer sterk gevoed door de "overval" van Financiën bij het abrupt afschaffen van de PC-privéregeling.

Tip
Heeft u als directeur-grootaandeelhouder een BV met daarin een substantieel bedrag aan vrije winstreserves, en bent u toch al van plan om dividend uit te keren? Doe dat dan op korte termijn. Dan weet u zeker dat het dividend u niet meer dan 25% aanmerkelijk belangheffing kost.

Uiteraard moet dat passen binnen uw persoonlijke fiscale positie én die van de BV. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden in uw situatie.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven