Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Vraag een "verklaring geen privé-gebruik auto" aan

Rijden uw werknemers in een auto van de zaak minder dan 500 privé-kilometers per jaar? Dan is het zinvol om een 'verklaring geen privé-gebruik' aan te vragen.

De auto van de zaak wordt per 1 januari 2006 niet meer in de inkomstenbelasting maar in de loonbelasting belast. Een auto van de zaak is een ook voor privé-doeleinden ter beschikking gestelde auto. Als er in een kalenderjaar meer dan 500 privé-kilometers worden gereden, volgt er een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Deze blijft achterwege wanneer de werknemer een 'verklaring geen privé-gebruik' aanvraagt bij de inspecteur.

Voordelen
De verklaring is voordelig voor zowel werknemer als werkgever. De werknemer voorkomt zo een bijtelling, wat uiteindelijk een hoger nettoloon oplevert. Voordeel voor de werkgever is dat hij gevrijwaard wordt van eventuele naheffingsaanslagen. Het risico van naheffing en boete wordt als het ware verlegd naar de werknemer. Deze zal namelijk een nauwkeurige rittenregistratie moeten bijhouden om aan te tonen dat destijds de verklaring terecht is afgegeven.

Voorwaarden
De werknemer die van mening is dat de bijtelling van 22% niet op hem van toepassing is, kan een verklaring bij de inspecteur aanvragen onder de volgende voorwaarden:
  • Het gaat om een auto met een zogenoemd geel kenteken;
  • Hij kan aantonen dat hij minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt;
  • Hij houdt hierbij een sluitende ritten- of kilometeradministratie bij die voldoet aan de regels zoals gesteld door de Belastingdienst.

De werkgever is ondanks alle waarborgen verplicht loonheffing in te houden als hij het vermoeden heeft dat er ondanks de verklaring toch sprake is van privé-gebruik.

Tip
Een verklaring geen privé-gebruik aanvragen scheelt 22% bijtelling voor de werknemer, en administratieve lasten voor de werkgever.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven