Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Wetsvoorstel aanpassing WOZ

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend die de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) doelmatiger moet maken voor alle betrokkenen. Voor particulieren en bedrijven zijn de volgende maatregelen het belangrijkst.

Verkorting WOZ-tijdvak
Het huidige WOZ-tijdvak beslaat een tijdvak van vier jaren. Per 1 januari 2005 wordt het WOZ-tijdvak twee jaar en per 1 januari 2007 wordt het WOZ-tijdvak één jaar. Dit houdt in dat de gemeente per 1 januari 2007 jaarlijks een nieuwe WOZ-waarde zal vaststellen. De verkorting van het WOZ-tijdvak houdt in dat de WOZ-waarde actueler wordt en meer mogelijkheden biedt om ook te gebruiken voor bijvoorbeeld hypothecaire zekerheidsverstrekking, de aanvraag van een bouwvergunning en de beoordeling van een aangifte schenkings- en successierecht. Bovendien kunnen de gemeenten WOZ-werkzaamheden, zoals de afhandeling van bezwaarschriften, gelijkmatiger in de tijd verdelen.

WOZ-waarde tegelijk met aanslag onroerende-zaakbelastingen
Momenteel bestaat voor de WOZ-waarde een afzonderlijke beschikking waartegen bezwaar en beroep openstaat. In de praktijk blijkt regelmatig dat bezwaar wordt gemaakt tegen een aanslag onroerende-zaakbelasting (OZB) terwijl het bezwaar eigenlijk is bedoeld tegen de WOZ-waarde die dan al onherroepelijk vaststaat. Een onnodig bezwaarschrift is dan het gevolg. Om irritatie bij particulieren en bedrijven te voorkomen, bevat een aanslag OZB straks ook de WOZ-waarde. Dit houdt dan in dat kan worden volstaan met één bezwaarschrift die betrekking kan hebben op alle onderdelen van het aanslagbiljet waaronder ook de WOZ-waarde.

Praktische waarderingsregeling voor gebouwen in aanbouw
Voor gebouwen in aanbouw komt een praktisch waarderingsvoorschrift. Deze houdt in dat gebouwen in aanbouw in beginsel mogen worden gewaardeerd op de vervangingswaarde. De vervangingswaarde is de grondwaarde plus de "geobjectiveerde" stichtingskosten. Op 1 januari van een enig jaar vindt dan een schatting plaats van de voortgang, uitgedrukt in een percentage. De WOZ-waarde van een gebouw dat op peildatum 1 januari van enig jaar voor 70% gereed is, bedraagt aldus 100% van de grondwaarde plus 70% de geobjectiveerde stichtingskosten. Het wetsvoorstel bevat verder een definitie voor een gebouw in aanbouw.

Ambtshalve afgifte WOZ-beschikking aan nieuwe belanghebbenden
Onder de huidige regeling moeten gemeenten binnen acht weken een WOZ-beschikking afgeven als een nieuwe eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak daarom verzoekt. Dit is voor iedereen administratief bewerkelijk. Om de nieuwe eigenaar of gebruiker direct een bezwaar- en beroepsmogelijkheid te geven tegen een WOZ-beschikking, kan de gemeente straks op eigen initiatief een WOZ-beschikking afgeven. De gemeente kan bijvoorbeeld voor het verzenden van een WOZ-beschikking een koppeling leggen met de gemeentelijke bevolkingsadministratie.

Datum inwerkingtreding
Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel op 1 januari 2005 in werking treedt. Of deze datum gehaald zal worden is nog niet zeker. Voor wat betreft de verkorting van het WOZ-tijdvak treedt dat onderdeel uit het wetsvoorstel op een nader te bepalen tijdstip in werking.

Tip
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal in de toekomst een bezwaar tegen een aanslag OZB ook wordt aangemerkt als een bezwaar tegen de waardebeschikking (tenzij uit het bezwaarschrift het tegendeel blijkt). Op dezelfde wijze wordt een bezwaar tegen een waardebeschikking aangemerkt als een bezwaar tegen de aanslag OZB. Hiermee wordt voorkomen dat een belanghebbende die het juridische onderscheid tussen een aanslag OZB en een waardebeschikking niet scherp voor ogen heeft in zijn belangen wordt geschaad.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven