Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Zakken voor diploma reden voor ontslag?

Bij sommige beroepen is het hebben van bepaalde (vak)diploma's vereist, zoals een chauffeursdiploma. Wat te doen als uw werknemer voor zijn examen zakt en zijn beroep niet (langer) mag uitoefenen? Kunt u hem dan gelijk ontslaan?

Het hangt af van de omstandigheden. In principe moet u de werknemer een tweede (of zelfs een volgende) kans bieden. U bent immers verplicht zich een als goede werkgever op te stellen. Daarnaast heeft de werknemer ook verplichtingen. Hij/zij moet initiatieven ondernemen om vakbekwaam te worden dan wel te blijven. Twee voorbeelden die de tendens aangeven.

In het eerste geval kreeg de werknemer gelijk. Het betrof een taxichauffeur die zijn chauffeurspas (lees: examen) maar niet behaalde. Toen het chauffeursdiploma per 1 januari 2006 verplicht werd, werd de persoon in kwestie op non-actief gezet. Een maand later behaalde hij zijn examen alsnog. Hij vond dat hij recht had op het loon van de maand waarin hij thuis had gezeten. De rechter besliste dat het taxibedrijf een risico had genomen om kort voor de wetswijziging een oudere werknemer in dienst te nemen. De onderneming had moeten beseffen dat de werknemer door zijn leeftijd (hij was 61 jaar) moeilijker in staat zou zijn om zijn diploma te behalen dan zijn jongere collega's. De taxichauffeur zag hiermee zijn vordering toegewezen.

Anders verliep het met de werknemer die op locatie bij klanten van zijn toekomstige werkgever zou gaan werken. De opdrachtgever was één van zijn grootste klanten. Deze liet alleen werknemers toe die in het bezit waren van een speciaal veiligheidscertificaat. Al bij de ondertekening van het arbeidscontract was het de werknemer duidelijk dat hij het diploma zou moeten behalen. Hij ontving een cursusboek en binnen vier dagen zou een examen volgen. Het was een eenvoudige cursus, dus het moest binnen één à twee dagen lukken deze te bestuderen. De werknemer haalde het examen niet en het arbeidscontract werd ontbonden. De werknemer vorderde voortzetting van het contract.

De rechter was het eens met de werkgever. Ondanks het beroep van de werknemer op zijn buitenlandse nationaliteit, vond de rechtbank niet dat dit van invloed was op de studietijd. Hij woonde immers al 25 jaar in Nederland. Ze vond overigens wel dat hij een tweede kans had moeten krijgen, maar omdat de werknemer zelf ook geen initiatief had genomen, kon de werkgever niets worden verweten.

Tip
Wanneer uw werknemer het voor zijn beroep verplichte papiertje niet kan halen, is het in sommige gevallen toegestaan om hem te ontslaan. U moet u wel als goed werkgever opstellen, rekening houden met zijn/haar specifieke situatie en kans op herstel bieden. De werknemer is op zijn beurt verplicht om herstel aan te tonen en daarvoor initiatieven te ontplooien. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven