Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Zorg voor een noodscenario in uw bedrijf

Eén op de drie ondernemingen krijgt te maken met een situatie waarin noodopvolging noodzakelijk is. In tweederde van deze gevallen ligt de oorzaak in ziekte of overlijden van de ondernemer eigenaar. Zonder de juiste regelingen loopt uw bedrijf daarom een reëel risico.

Er is sprake van (nood)opvolgingsproblematiek wanneer de onderneming stuurloos raakt vanwege uw onvoorziene afwezigheid, ziekte of zelfs overlijden. Hierdoor kan er onrust ontstaan bij uw medewerkers, klanten, leveranciers en banken. Uw nu zo florerende bedrijf kan hierdoor plotsklaps afstevenen op een faillissement of sterk in waarde zijn gedaald bij een gedwongen verkoop.

Gelukkig kunt u deze problemen nu al bestrijden. Dit doet u door het opstellen van een noodscenario. U kunt denken aan het verstrekken van een schriftelijke volmacht aan uw beoogde zaakwaarnemer/bedrijfsopvolger of het opmaken van een testament. Wanneer u eigenaar bent van een BV, bijvoorbeeld door certificering van aandelen.

Met een volmacht schept u nu al duidelijkheid over de toekomstige leiding. In een testament bepaalt u wie de onderneming voortzet na uw overlijden. Door het certificeren van de aandelen in uw BV, brengt u een scheiding aan tussen het bezit en bestuur van uw onderneming. Hierbij worden de aandelen van de BV geplaatst in een stichting. Deze geeft aandeelcertificaten uit die recht geven op dividend en de waardeontwikkeling van het bedrijf. Het bestuur van de stichting behoudt de zeggenschap. Zij wordt vaak gevormd door uzelf en één of meer vertrouwenspersonen. Bij een calamiteit wordt de continuïteit beter gewaarborgd, omdat het bestuur ook zonder uw aanwezigheid kan blijven functioneren. Uw SRA-Adviseur kan u hierover adviseren.

Tip
Het is mogelijk dat u nu geen tijd heeft voor deze ingrepen. Zorg er in ieder geval voor dat uw beoogde zaakwaarnemer bij iedereen bekend is en dat de noodprocedures klaarliggen. Dit geeft duidelijkheid en rust. Wacht hier niet te lang mee, want de statistieken liegen niet. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven