Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen van uw SRA-kantoor in 2011

Afschrijvingen op bedrijfsmiddelen

Lineaire methode
Bij afschrijven verdeelt u de kosten over de jaren waarin het bedrijfsmiddel wordt gebruikt. Elk jaar kunt u dus een deel van de investering als kosten (afschrijving) aftrekken. De meest gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de zogenoemde lineaire methode. De afschrijving is dan gelijk aan een vast percentage van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde.

Tijdelijke regeling willekeurig afschrijven
Gezien de economische crisis is per 1 januari 2009 besloten om alle ondernemers tijdelijk in aanmerking te laten komen voor willekeurige afschrijving. De tijdelijke regeling geldt tot 1 januari 2012. De tijdelijke regeling houdt in dat een investering in het investeringsjaar tot maximaal 50% kan worden afgeschreven en het restant in één of meer van de volgende jaren. Een voordeel van de willekeurige afschrijving is dat u in een korte tijd veel kunt afschrijven. Hierdoor is uw winst lager en betaalt u dus minder belasting. Een nadeel is dat als u veel afschrijft, uw bedrijfsmiddel eerder zijn restwaarde bereikt. Dat betekent dat u daarna niet meer kunt afschrijven. Hierdoor valt uw winst in latere jaren hoger uit en betaalt u dus meer belasting.

Willekeurig afschrijven voor startende ondernemers
Gaat u een onderneming starten? Weet dan dat starters onder voorwaarden ook nog na 1 januari 2012 gebruik kunnen maken van willekeurig afschrijven.

Let op!
Heeft u bedrijfsmiddelen aangeschaft die minder kosten dan € 450, dan hoeft u niet af te schrijven. U kunt dan het volledige bedrag aftrekken in het jaar van aanschaf.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven