Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Buitenlandse hypotheek in opmars

De afgelopen tijd hebben steeds meer mensen voor de aankoop van hun (eigen) woning een hypothecaire geldlening afgesloten bij een buitenlandse bank. Potentiële woningkopers kunnen dus kiezen tussen Nederlandse of buitenlandse geldverstrekkers. De voor- en nadelen op een rij.

Buitenlandse hypotheekverstrekkers hanteren vaak lagere (rente)tarieven. Dit is voor hen mogelijk omdat ze zonder tussenpersoon handelen. In zo'n situatie betaalt u niet mee aan de 'overhead' van de bank, maar enkel voor de verleende dienst. In Nederland gelden vaak hogere rentetarieven. Alle Nederlandse banken verhogen de geldende marktrente nog eens met ongeveer 0,5% ter compensatie van de kosten.

Als u van plan bent een buitenlandse hypotheek af te sluiten, is het handig om de volgende punten in overweging te nemen:
  1. De taal: de kans bestaat dat bij ingewikkelde kwesties misverstanden kunnen ontstaan.
  2. Kortere looptijden van de geldlening: de buitenlandse hypothecaire geldleningen hebben veelal een maximale looptijd van vijftien jaar, terwijl in Nederland de looptijden vaak langer zijn. In de laatstgenoemde situatie wordt de totale aflossing op die manier over meer jaren gespreid. Uiteindelijk betaalt u wel meer rente, maar de maandlasten liggen wat lager.
  3. Minder mogelijkheden tot maximale financiering: er kan in het buitenland bijna nooit een 100% financiering worden afgesloten, terwijl in Nederland een tophypotheek mogelijk is.
  4. Beperkt aanbod van hypotheekvormen: in het buitenland worden vaak worden alleen de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek aangeboden. Nederland is in dit opzicht beter ontwikkeld. Door het fiscale klimaat zijn er veel verschillende hypotheekvormen.

Tip
Overweeg of een buitenlandse hypotheek interessant kan zijn. Maak een goede afweging tussen het rentevoordeel en de praktische bezwaren.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven