Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Buitenlandse spaarrekening?: zó kunt u bronheffing voorkomen

Sinds 1 juli 2005 kunt u niet meer "zwart sparen". Op deze datum is namelijk de Spaarrenterichtlijn in werking getreden. Wanneer u rente ontvangt over buitenlands spaargeld moet de financiële instelling uw gegevens uitwisselen met Nederland. Sommige landen hanteren in plaats hiervan een bronheffing. Wilt u dat niet, dan moet u zelf actie ondernemen.

De voorgeschreven maatregelen hebben vooral betrekking op het uitwisselen van rentegegevens tussen de lidstaten van de EU (maar ook andere landen zoals Zwitserland) en op het vaststellen van de identiteit en de woonplaats van rekeninghouders. Een aantal landen wisselt geen informatie uit maar houdt in plaats daarvan een bronheffing in. Deze bronheffing kunt u verrekenen met uw belasting in Nederland. Als u niet wilt dat zo'n financiële instelling een bronheffing inhoudt, kan die instelling, afhankelijk van de regeling in het desbetreffende land, alsnog informatie over uw renteontvangsten doorgeven aan de Belastingdienst of moet u zelf in Nederland aangifte doen van uw renteontvangsten.

Bronheffing voorkomen
Wanneer u niet wilt dat de financiële instelling een bronheffing inhoudt, heeft u de volgende opties:

  1. U ontvangt rente uit Luxemburg, Zwitserland of de Nederlandse Antillen en u wilt niet dat de financiële instelling bronheffing inhoudt. U kunt hiertoe een verzoek indienen bij de financiële instelling. U heeft daarvoor een 'Certificate of Tax Residence' nodig.
  2. U ontvangt rente uit Luxemburg, Oostenrijk of België, u wilt niet dat de instelling bronheffing inhoudt, maar ook niet dat de instelling gegevens uitwisselt met de Belastingdienst. In dat geval moet u zelf in Nederland aangifte doen van uw renteontvangsten. U moet dat dan aantonen aan de financiële instelling met een 'Certificate of Non-Deduction of Withholding Tax'.
  3. In de gevallen dat u rente ontvangt uit de Turkse en Caicos-eilanden, de Britse Maagdeneilanden, het eiland Man, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Andorra, Monaco of San Marino is nog niet duidelijk wat het alternatief is voor de bronheffing. In deze gevallen is het raadzaam informatie over de mogelijkheden in te winnen bij de betrokken financiële instelling.

TIP
Ontvangt u rente uit een van de bovengenoemde landen, dan zal hierover voortaan bronheffing worden ingehouden. Wilt u dit voorkomen, dan heeft u verschillende mogelijkheden die per land kunnen verschillen.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven