Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Check uw hypotheek: betaalt u (of uw partner) straks onnodig veel successierecht?

Aan een hypotheek is vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Dankzij deze verzekering wordt de lening (gedeeltelijk) afgelost als u tijdens de looptijd van de lening komt te overlijden. De bank of uw partner kan de begunstigde van deze polis zijn. Afhankelijk van wie de begunstigde is, betaalt u meer of minder successierecht.

Bank
Wanneer de polis aan de bank wordt verpand, dan wijst deze zichzelf veelal aan als eerste begunstigde van de polis. Op het moment van overlijden wordt de schuld meteen (gedeeltelijk) afgelost uit de verzekering. Hierdoor is uw nalatenschap groter, immers de schuld komt dan niet in mindering op de boedel.

Langstlevende
Wordt de polis niet aan de bank verpand, dan is meestal de langstlevende de eerste begunstigde. Voor zover de hypotheek met de verzekeringsuitkering wordt afgelost, krijgt de langstlevende een vordering op de nalatenschap. In dit geval heeft de verzekeringsuitkering dus geen gevolgen voor de nalatenschap en is de boedel lager dan bij een directe uitkering aan de verzekeraar. Er is dan vaak ook minder successierecht verschuldigd. Overigens hangt een en ander ook af van de huwelijksvoorwaarden en van de vraag wie volgens de polis de premieschuldige is.

Wat is het gunstigst: bank of langstlevende?
Deze vraag is helaas niet eenduidig te beantwoorden. Wat successierechtelijk gezien voordeliger is, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de uitkering en de nalatenschap.

TIP
Heeft u een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering, kijk dan wie bij u de eerste begunstigde is. Dit kan gevolgen hebben voor de omvang van uw nalatenschap. Oversluiting naar een nieuwe hypotheek (met een andere eerste begunstigde) kan een voordelige optie zijn. Daarbij zal in principe wel een verrekening plaatsvinden tussen de oude en eventuele nieuwe premieschuldige. Heeft u geen overlijdensrisicoverzekering maar wilt u deze wel afsluiten, laat u dan adviseren over wie in uw geval het beste de eerste begunstigde en premieschuldige van de verzekering kan zijn.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven