Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen van uw SRA-kantoor in 2011

Het opsparen van vakantiedagen door uw werknemer wordt aan banden gelegd!

Beperking opsparen vakantiedagen
In de wet is momenteel nog geregeld dat de wettelijke vakantiedagen (twintig dagen bij een fulltime baan) pas vijf jaar nadat de aanspraak op de vakantiedag is ontstaan vervallen. De termijn van 5 jaar wordt beperkt naar anderhalf jaar. De wettelijke vakantiedagen die uw werknemer bijvoorbeeld heeft opgebouwd over 2012 moeten uiterlijk 1 juli 2013 zijn opgenomen. Deze beperking geldt overigens niet voor extra vakantiedagen. Dit betekent dat - indien u uw werknemers bij een fulltime baan 25 vakantiedagen geeft - zij 20 dagen verplicht binnen anderhalf jaar moeten opnemen en 5 dagen binnen 5 jaar kunnen opnemen.

Op deze manier worden uw werknemers gestimuleerd om regelmatig verlof op te nemen. Heeft u werknemers in dienst die bewust voor lang verlof willen sparen dan kan dat nog steeds via bijvoorbeeld de levensloopregeling.

Vakantiedagen bij ziekte
Mocht uw werknemer ziek worden dan is in het wetsvoorstel geregeld dat de zieke werknemer evenveel vakantiedagen mag opbouwen als een gezonde werknemer. Ook voor de zieke werknemer geldt een vervaltermijn van anderhalf jaar.

Gevolgen voor u als werkgever
De invoering van de volledige vakantieopbouw tijdens ziekte zal mogelijk voor u tot extra lasten leiden. Ook zult u in de registratie van vakantie en verlof onderscheid moeten maken tussen de wettelijke vakantiedagen en de extra vakantiedagen. Gezien de administratieve druk raden wij u aan tijdig hierop te anticiperen.

Let op!
Het wetsvoorstel moet nog langs de Eerste Kamer en er wordt voor gepleit om de inwerkingtreding uit te stellen tot 1 januari 2012. Desondanks is de verwachting dat het wetsvoorstel nog dit jaar in werking zal treden.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven