Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

In dienst nemen van een buitenlandse werknemer

Indien u een buitenlandse werknemer in dienst wilt nemen, zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Het land van herkomst en een geldig identiteitsbewijs vormen hierbij het uitgangspunt.

Erg belangrijk is dat de werknemer een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) kan overleggen. Vervolgens controleert u of de vreemdeling toestemming heeft om in Nederland te werken. Indien de vreemdeling geen werkvergunning heeft en deze is wel nodig, dan kunt u een tewerkstellingsvergunning voor hem aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Voor werknemers uit de EU en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland is geen tewerkstellingsvergunning nodig.

Een belangrijke uitzondering geldt voor een aantal van de op 1 mei 2004 toegetreden lidstaten, namelijk Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Sloveniƫ, Slowakije en Tsjechiƫ. Komt de werknemer uit een van deze lidstaten dan is wel een tewerkstellingsvergunning nodig. Zo lang u niet over deze vergunning beschikt, mag u de werknemer niet voor u laten werken. Dus ook niet als de aanvraagprocedure al gestart is! Wanneer u dit toch doet, riskeert u een boete en een gevangenisstraf. De procedure duurt overigens ongeveer vijf weken. Verder gelden dezelfde regels (bijvoorbeeld uw zorgplicht ten opzichte van uw werknemers) als voor niet buitenlandse werknemers.

TIP
Wilt u een vreemdeling in dienst nemen, controleer dan uit welk land hij komt en of het noodzakelijk is dat u een tewerkstellingsvergunning voor deze persoon aanvraagt.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven