Edwin Kroon AA/RB

  • Accountant en Register Belastingadviseur
SRA gecertificeerd

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Keuze voor binnenlandse belastingplicht

Bent u inwoner van een andere EU-lidstaat of een land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft, woont u niet (het gehele jaar) in Nederland, maar geniet u wel inkomen uit een Nederlandse inkomensbron? U kunt dan onder voorwaarden kiezen voor de binnenlandse belastingplicht. Kijk echter goed of dit voor u wel voordelig is.

Kiest u in 2005 voor de binnenlandse belastingplicht, dan geldt deze keuze voor alle inkomsten die u in 2005 heeft gehad. Ook als deze niet uit de Nederlandse inkomensbron voortvloeien. Dat kan dus een tegenvaller zijn.

Heel kalenderjaar
Dat de keuze in dit geval geldt voor alle inkomsten uit 2005, blijkt uit een recente uitspraak van Hof 's-Hertogenbosch. Een man woonde vanaf 1 april 2001 in Belgiƫ en was hij in loondienst in Nederland. Vanaf 1 april 2001 was hij dus buitenlands belastingplichtig geworden voor de inkomstenbelasting. Hij koos echter voor de binnenlandse belastingplicht. Dit had tot gevolg dat de inkomsten, die de man van 1 januari tot en met 31 maart 2001 had ontvangen (in dit geval afkomstig uit Bahrein), ook in de Nederlandse inkomstenbelasting betrokken werden. De keuze voor de binnenlandse belastingplicht geldt volgens het Hof namelijk voor het hele kalenderjaar.

TIP
Mocht u als buitenlands belastingplichtige kunnen kiezen voor de binnenlandse belastingplicht, oriƫnteer u dan goed of deze keuze wel zo voordelig is.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Krijg het laatste nieuws direct in uw inbox!

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven