Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen van uw SRA-kantoor in 2014

Meer arbeidskansen voor mensen met een beperking

Participatiewet in het kort
Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat mensen met een ziekte of handicap die kunnen werken, sneller en gemakkelijker aan het werk gaan (participeren). Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd gaat de Participatiewet in op 1 januari 2015. De wet heeft onder meer gevolgen voor de Wajong. Vanaf volgend jaar hebben alleen jonggehandicapten die nooit meer kunnen werken nog recht op een Wajong-uitkering. Jongeren die nu al een Wajong-uitkering ontvangen, krijgen te maken met een herbeoordeling. Wie kan werken maar niet in staat is om het wettelijk minimumloon te verdienen kan zich melden bij de gemeente voor begeleiding naar werk of andere vormen van maatschappelijke ondersteuning.

Extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking
Met de sociale partners heeft het kabinet afspraken gemaakt om meer mensen met een ziekte of handicap aan het werk te helpen. Het is de bedoeling dat er de komende jaren bij bedrijven 100.000 extra banen bijkomen voor deze doelgroep en nog eens 25.000 bij de overheid. Die banenafspraak is niet vrijblijvend. Komen er niet genoeg banen vrij, dan volgt er mogelijk vanaf 1 januari 2017 een zogeheten quotumheffing. Het quotum gaat echter niet gelden voor kleinere bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Let op!
De banenafspraak om meer arbeidsbeperkte mensen aan het werk te helpen is vastgelegd in de Quotumwet. De Tweede en Eerste Kamer moeten dit wetsvoorstel nog in behandeling nemen.
Loonkostensubsidie
Wanneer u als werkgever iemand in dienst neemt met een arbeidsbeperking komt u mogelijk in aanmerking voor een loonkostensubsidie. Ook dit is opgenomen in de Participatiewet. Er is namelijk afgesproken dat iedereen recht heeft op het wettelijk minimumloon. Als werkgever mag u niet onder het wettelijk minimumloon betalen. Nu kan het zijn dat iemand door zijn handicap wel kan werken, maar door verminderde productiviteit niet in staat is om het wettelijk minimumloon te verdienen. In dat geval kunt u van de gemeente een loonkostensubsidie ontvangen als compensatie voor de verminderde productiviteit van de werknemer. Bijvoorbeeld 20% voor een werknemer die door een arbeidshandicap 20% langzamer werkt dan een ander.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven