Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2008

Meer duidelijkheid over de medische BTW vrijstelling bij (para-)medische diensten

De staatssecretaris van Financiën heeft op 28 februari 2008 een besluit uitgebracht met zijn standpunten over de gevolgen van de wijzigingen van de medische BTW-vrijstelling. Hierin zijn onduidelijkheden weggenomen als gevolg van de wetswijziging per 1 januari 2008 waarin de BTW-vrijstelling voor (para-)medische diensten wordt beperkt.

Gezondheidskundige verzorging van de mens
Door deze wetswijziging zijn uitsluitend nog (para-)medische diensten vrijgesteld die als belangrijkste doel hebben de 'gezondheidskundige verzorging van de mens'. Het moet daarbij gaan om medische diensten die bestaan uit preventie, diagnose, behandeling of genezing van ziekten of gezondheids-problemen.

Bij zijn besluit heeft de staatssecretaris een lijst opgenomen met diensten die zijn vrijgesteld van BTW en een lijst met diensten die belast zijn met BTW. Deze lijsten bieden in veel gevallen een antwoord op de vraag of een dienst is vrijgesteld van BTW of juist niet.

Beoordeling primair door de (para-)medicus
In het besluit is bevestigd dat de beoordeling of een dienst 'de gezondheidskundige verzorging van de mens' tot belangrijkste doel heeft, in eerste instantie aan de (para-)medicus is. Alleen die diensten  waarvan in redelijkheid niet gesteld kan worden dat het therapeutische doel voorop staat, zijn belast met BTW. De belastingdienst kan dit slechts beperkt toetsen omdat de inspecteur geen inhoudelijk medisch oordeel toekomt. Zo is cosmetische chirurgie die enkel tot doel heeft de verfraaiing van het uiterlijk, belast met BTW. Indien echter het voornaamste doel van de toegepaste cosmetische chirurgie therapeutisch is, is deze dienst vrijgesteld van BTW.

Soms kan eenzelfde dienst in het ene geval belast zijn met BTW en in het andere geval juist vrijgesteld. Zo heeft een sportkeuring of medische keuring die door een derde wordt aangevraagd als voorwaarde voor het mogen uitoefenen van een bepaalde sport of functie niet als voornaamste doel de bescherming van de gezondheid van de gekeurde persoon. Deze keuring is daarom belast met BTW. Dat is anders als de keuring wordt gedaan om te verklaren dat de persoon zich om medische redenen moet beperken tot bepaalde activiteiten. Dan is deze keuring vrijgesteld van BTW.

BTW administratie en facturering
Ongewijzigd is gebleven de eis dat de (para-)medicus die zich beroept op een medische vrijstelling een administratie moet voeren waarin de gegevens voor toepassing van die vrijstelling duidelijk en overzichtelijk zijn vastgelegd. De vrijgestelde en belaste diensten moeten dus apart worden vastgelegd in de administratie en voor de prestaties die belast zijn met BTW dienen facturen te worden uitgereikt met vermelding van het tarief (19%) en het BTW bedrag.

Ondernemers die een natuurlijke persoon zijn (of maatschappen die uitsluitend bestaan uit natuurlijke personen) met een geringe met BTW belaste omzet, kunnen in aanmerking komen voor toepassing van de zogenaamde 'kleine ondernemersregeling'. Dat is het geval indien de over het kalenderjaar verschuldigde BTW per saldo (na aftrek van voorbelasting) niet meer bedraagt dan € 1.883. Deze ondernemers kunnen op verzoek ontheffing krijgen van een aantal administratieve verplichtingen zoals het doen van periodieke aangiften BTW. De ondernemer mag dan echter ook geen BTW meer vermelden op zijn facturen. In het besluit is goedgekeurd dat in de loop van het jaar 2008 ingediende verzoeken voor die ontheffing kunnen worden toegekend met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 Dit geldt overigens alleen voor ondernemers die met ingang van 1 januari 2008 te maken hebben met de beperking van de medische vrijstelling in de BTW.

Ontheffing van de administratieve verplichtingen
Op de site van de belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/download/
kan een formulier 'Verzoek ontheffing van administratieve verplichtingen bij (para-)medische dienstverlening' worden gedownload.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven