Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2009

Periodieke giften zijn 'dubbel aftrekbaar'

Periodieke giften aan goede doelen en instellingen zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Hiernaast vormt de verplichting tot het doen van deze periodieke giften een schuld in box 3.

Periodieke giften
Periodieke giften zijn schenkingen van vaste en gelijkmatige bedragen aan instellingen of verenigingen. Deze giften zijn onder de volgende voorwaarden fiscaal aftrekbaar:

  • U doet de gift in de vorm van vaste en gelijkmatige periodieke bedragen die uiterlijk eindigen bij overlijden.
  • U doet minimaal vijf jaar of langer jaarlijks een gift.
  • U heeft de gift bij een notaris laten vastleggen.
  • U doet de gift aan een instelling - zoals een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele of wetenschappelijke instelling of een politieke partij - of aan een vereniging met ten minste 25 leden die voor de vennootschapsbelasting is vrijgesteld.

Het voordeel van periodieke giften is dat ze onbeperkt en zonder drempel afgetrokken mogen worden.

Let op!
Periodieke giften zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar als persoonsgebonden aftrekpost. De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat de verplichting tot het doen van periodieke giften aangemerkt kan worden als een schuld in box 3. Periodieke giften zijn hiermee 'dubbel aftrekbaar'.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven