Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2007

Scholingsuitgaven: zelfstudie voldoet niet!

De vraag welke scholingskosten u in aftrek kunt brengen en welke niet, is zo oud als de weg naar Rome. Hof Leeuwarden heeft in een uitspraak opnieuw de bakens aangegeven en verhelderd.

In het bewuste geval wenste een Hoogleraar zijn "scholingsuitgaven", bestaande uit PC upgrade-, software- en vakliteratuurkosten ter waarde van € 4.837, van zijn belastbaar inkomen uit werk en wonen af te trekken. Zowel de Inspecteur als de het daarna geconsulteerde Hof, waren een andere mening toegedaan. Laatstgenoemde instantie verduidelijkt met haar uitspraak het kader waarbinnen scholingskosten (van u of uw partner) wel of niet afgetrokken kunnen worden.

Ten eerste moet er sprake zijn van echte scholingsuitgaven. In de wet omschreven als "uitgaven van de belastingplichtige voor een door hem (of haar) gevolgde opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning". De uitgaven moeten reëel zijn en direct verband houden met een leertraject. Het gaat om kosten, lasten en afschrijvingen voor de gevolgde opleiding of studie. Zo is vakliteratuur alleen aftrekbaar als: "er een zodanig verband tussen de literatuur en het volgen van een leertraject bestaat dat de literatuur in de gegeven omstandigheden naar het spraakgebruik als leerboek of leermiddel kan worden aangemerkt". Daarnaast is het begrip leertraject (lees: verwerven van kennis onder begeleiding van een derde) essentieel. Zelfstudie voldoet daarbij niet. De rechter vond een leertraject onvoldoende aanwezig bij de Hoogleraar.

Ten derde is het van belang dat de drempel van € 500 euro wordt gehaald, maar dat de € 15.000 euro niet wordt overschreden (wanneer de studie buiten de standaardperiode valt).

Tip:
Studiekosten zijn aftrekbaar wanneer ze u in staat stellen om uw inkomenspositie te handhaven of uw financiële situatie te verbeteren. Er moet wel sprake zijn van echte scholingsuitgaven. Zij moeten daarnaast jaarlijks de grens van € 500 overschrijden. Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven