Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen van uw SRA-kantoor in 2013

Wees op tijd met uw aanvraag eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet

Eigenrisicodragerschap
Als eigenrisicodrager voor de ZW betaalt niet het UWV maar u zélf de Ziektewet-uitkering aan bepaalde zieke (ex-)werknemers. In ruil daarvoor betaalt u een lagere sectorpremie. Door de modernisering van de ZW vervalt deze korting.

In plaats daarvan betaalt u als eigenrisicodrager vanaf 1 januari 2014 een lagere gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas). Ook gaat u het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers).

Tip:
Laat u vooraf goed informeren of het eigenrisicodragerschap voor u voordelig is, want lang niet in alle gevallen is het gunstig om eigenrisicodrager voor de ZW te worden. Bovendien moet u zelf de verzuimbegeleiding en re-integratie doen voor de (ex-)werknemers die onder het eigenrisicodragerschap vallen.

Inschatten financieel risico
Deze zomer hebben werkgevers een overzicht ontvangen van het UWV met daarop alle Ziektewet-uitkeringen die in 2012 zijn toegekend aan (ex-)werknemers zonder vast dienstverband. Veel werkgevers hebben inmiddels naar aanleiding van dit overzicht kopieën aangevraagd bij het UWV van beslissingen over Ziektewet-uitkeringen in 2012. Deze kopieën heeft u nodig om het financiële risico van het eigenrisicodragerschap voor de ZW zo goed mogelijk in te schatten.

Heeft u de kopieën nog niet ontvangen, maar wilt u wel eigenrisicodrager worden, dien dan uw aanvraag in ieder geval vóór 2 oktober 2013 bij de Belastingdienst in. Mocht u na ontvangst van de kopieën hierop terug willen komen, dan kan dat. U moet dan wel vóór 1 december 2013 een brief sturen naar de Belastingdienst met het verzoek om uw aanvraag opnieuw te beoordelen.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven